Burkoló, formázó anyagok - amiket én használok

1. Nyújtható fondant - Cukormassza

Boltokban Fondant, Unidec vagy K2 masszaként is fellelhető. Persze készíthető házilag is, amivel próbálkoztam én is, de sajnos nekem nincsenek jó tapasztalataim. Az enyém hamar száradt és tört, morzsálódott. Bár valószínű csak próbálkoznom kellene tovább, kísérletezni és nem feladni, de az igazat megvallva elég jó áron jutok hozzá pl. itt, így pedig győz a lustaság. Hát igen...
Könnyű, jól kezelhető cukormassza, amivel tökéletesen lehet burkolni és mindenféle figurákat gyurmázni, virágokat alkotni. Hófehér színe van, így nagyon jó színezni is. Én az esetek többségében ezt használom, mivel költséghatékonyabb, kivéve ha valaki kifejezetten a marcipánt kéri. A házi előállítását leginkább Kiskukta tudja a legjobban bemutatni.. A fondantnak nagyon édes, tömör cukor íze van, mandulát nem nagyon látott...

2.  Marcipán

...nem úgy mint a marcipán! Fontos, hogy milyen arányban tartalmaz cukrot és mandulát, hiszen ez nagyban befolyásolja az állagát. Erről sokat lehet olvasni nálamnál sokkal hozzáértőbb bloggerek oldalán. Nekem a 3:1 -es arányú Szamos-féle modellező marcipán vált be eddig a leginkább, ami persze nem olcsó, viszont aki az igazi mandula-marcipán ízt szereti, annak úgyis mindegy. A családom pl. nem is akar másról hallani ha tortát csinálok. Szintén jól kezelhető, nyújtható, formázható anyag, talán nem szárad olyan gyorsan mint a fondant, vagyis a virágok száradása több időt vesz igénybe ha marcipánból csinálom. Szintén jól színezhető, de mivel nem hófehér, kicsit leszűkít az alkalmazási kört, pláne ha valakinek kifejezett fontos, hogy fehér tortája, vagy virágai legyenek és a színező anyagok sem olyan arányban kellenek hozzá, mint a fehér fondanthoz. Házi előállítása pl. itt is olvasható

3. Modellező csoki...

...vagy köznyelven plasztik csoki, illetve csoki gyurma. A soros kedvenc! Nagyon sok dicsérő oldalakat olvastam a modellező csokiról, mire rászántam magam, hogy kipróbáljam és az előállítása sem vészes. Azonban nem szabad lebecsülnünk, mert amilyen egyszerű, azért körültekintést igényel. Pl. időben lássunk hozzá, merthogy 24 órát kell csücsülnie a hűtőben. Aztán meg kitartás és türelem kell, míg a gyúrás során eltávozik belőle a nedvesség. Az első tapasztalataim és munkáim vele kapcsolatban ebben a bejegyzésben is olvashatók. Amint több birtokában leszek, azt is megosztom.. A hozzávalók aránya a legtöbb helyen így néz ki, így én is ezt használtam:

- 120 g étcsokoládé (állítólag lehet tej,- és fehér csoki is, de tán a fehér csokinál mások az arányok. Nem tudom, még nem próbáltam)
- 60 g méz

A csokit gőz fölött felolvasztottam, a mézet pedig mikróban felmelegítettem szigorú ellenőrzés mellett, mert nem szabad forralni, csak melegíteni. Ezután a mézet hozzá öntöttem a csokihoz és elkezdtem keverni, majd mikor már olyan állapotba került, akkor gyúrni, húzni, gyúrni, húzni kezdtem. (Mint a karamellt! Állítólag) Egészen addig, míg a nedvesség és a zsiradék el nem távozik belőle. Az pedig van benne bőven, ezért kell a türelem. Nem tudom kinek mi a módszere, de én jó sok papírtörlőt használtam fel közben, folyamatosan olajos volt a kezem és törölgetnem kellett (aki nem sajnálja a konyharuhát, szerintem az is megfelel). Azt sem igazán tudom, hogy meddig kell gyúrni, de én egy óra után úgy éreztem most már elég!!! És betettem a hűtőbe, fóliába csomagolva. Nem mondom, hogy vattát köpött! Az előírás szerint 24 órát kell pihentetni, nekem nem volta annyi időm. Nem tudom mi lett volna a különbség, ha kivárom ezt az időt.  
Burkoláshoz is nagyon jól használható, ami nekem nagyon tetszik, hogy nem szakad, hanem inkább nyúlik. Így szép vékonyra lehet nyújtani. Viszont ha tortát burkolunk vele, akkor gyorsan kell vele dolgozni az elsimításoknál, mert ha túl sokáig redőznek egymáson a rétegek, akkor úgy összetapad, hogy nem lehet szét szedni. Ez a probléma előjött pl. a virágok készítésnél is. Az összetapadt szirmokat nehéz szétválasztani. Viszont remekül lehet belőle vékony szirmot formázni és gyönyörű virágot készíteni. De ha túl lágy, akkor nehéz őket a megfelelő szögben szárítani, mert szinte minden horpadás, lenyomat látszik rajta. Erre megoldás lehet, ha fölakasztva szárítjuk a virágokat. Szóval én mindezek ellenére nagyon szeretem és az sem utolsó szempont, hogy ízre sem az a tömör édes cukormassza, hanem finom csoki ízű. Én csak ajánlani tudom. Költséghatékonyságát pedig mindenki döntse el. Nekem ebből az adagból 310 g gyúrható csoki lett. Ez az itt bemutatott torta burkolására és a virágok elkészítésére bőven elég volt, maradt is egy kicsi.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése